Sådan skifter du strenge på din guitar
Barn med guitar

Vil du skifte strenge på din guitar, er fremgangsmåden forskellig, alt afhængig af hvilken type guitar det er. I denne guide kan du lære, hvordan man skifter strenge på en guitar.

Til en start skal du finde baronen, der holder strengen fast i dækket, som du skal fjerne. Vær opmærksom på, at man ikke klipper strengene på en akustisk guitar. I stedet løsner man strengen, indtil baronen kan løftes ud af hullet.

1. Drej stemmeskruerne

Når du skal skifte guitarstrenge, skal du dreje alle stemmeskruerne, så hullerne vender vinkelret på halsen. Dette medvirker til, at der opnås den helt rigtige længde på strengen. 

2. Træk strengen

Nu skal du sørge for at trække strengen så langt den kan komme, uden at du bruger kræfter på det. Når du har gjort det, skal du tage enden og føre den ovenom pinden, så du kan trække den retur mod indgangshullet.

3. Før nedenom sig

Ved selve indgangshullet skal du sørge for, at strengen bliver trukket nedenom sig selv, hvorefter du vil kunne trække den væk modsat fra guitaren. Når du gør dette, er det vigtigt, at du trækker i den anden ende på samme tid, så du kan låse strengen.

4. Drej stemmeskruen

Nu er det blevet tid til at dreje stemmeskruen, hvilket du skal blive ved med at gøre, indtil strengen har den ønskede tone. Mens du gør dette, skal du sørge for at holde strengen stram med den ene hånd. 

5. Klip strengen

Efter at have sikret, at strengen er stram, og at du har ramt den rette tone, skal du klippe strengen. Her er det naturligvis vigtigt, at du ikke klipper for meget af, så vær forsigtig og koncentreret. 

Det er lidt en balancegang, da du bør klippe så tæt som muligt, men dog uden at klippe andet end enden af.

Denne procedure skal du blot gentage en håndfuld gange, indtil du har skiftet alle dine strenge. Når du har gjort det, har du igen en guitar, der spiller fantastisk. Hvor lang tid det tager at udskifte strengene kan variere fra person til person, men tag dig med fordel god tid – det betaler sig.  

Du kan betale dig fra det

Ikke alle har lyst til at stå for dette selv. Ønsker du ikke det, kan du sagtens undgå det. Den eneste måde at undgå det på er dog ved at betale dig fra det. Der findes nemlig flere butikker, der sælger guitarer og strenge, som kan hjælpe med dette.