Kunsten at turnere: Tips fra erfarne musikere
Koncert

Hvis du er en musiker, der drømmer om at tage på turné, er du i godt selskab. Utallige kunstnere har fundet succes ved at turnere deres musik til nye og fjerne publikumsgrupper. Men før du tager dit udstyr og tager af sted på motorvejen, er der et par ting, du bør vide. I denne artikel hører vi to erfarne turnerende musikere fortælle om de op- og nedture, der er forbundet med livet på landevejen. De har oplevet det hele, lige fra tips til pakning til at bevare den mentale sundhed – så læs videre for at få nogle uvurderlige råd.

Vær tålmodig

“Den vigtigste ting, jeg har lært af at turnere, er at være tålmodig,” siger John, der er saxofonist og har været på farten i over to år. “Du vil have gode og dårlige dage, og nogle gange sker der bare ting, som du ikke har kontrol over. Det vigtigste er at bevare roen og fokusere og huske, at det hele er en del af eventyret.”

Pas på dit fysiske helbred

“En af de største udfordringer ved at turnere er at holde sig sund,” siger Katrine, en sangerinde og sangskriver, der har turneret i fem år. “Du er konstant på farten, og det kan være let at lade din fysiske sundhed falde til jorden. Men hvis du ikke passer på din krop, vil det indhente dig på et tidspunkt. Så sørg for at få nok søvn, spis sundt og hold dig hydreret.”

Det kan være nemt at brænde ud, når man konstant er på farten og lever i et garderobeskab, så sørg for at tage lidt tid til dig selv hver dag. Uanset om det er at læse en bog, gå en tur eller bare sidde i stilhed i et par minutter, så find noget, der hjælper dig med at slappe af og lade op igen. Og hvis du begynder at føle dig overvældet eller får hjemve, så tøv ikke med at kontakte dine venner og familie – de vil være mere end glade for at få et kald.

Få fat i den rigtige lydmand

“En af de vigtigste ting at gøre, før man tager på turné, er at finde en god lydtekniker,” siger John. “En god lydtekniker vil sørge for, at dine instrumenter lyder bedst muligt, og hjælpe dig med at løse eventuelle problemer, der måtte opstå. De vil også kunne give dig feedback på din optræden, hvilket kan være uvurderligt.”

Skaf noget godt gear

“Selvfølgelig skal man have godt udstyr, hvis man skal på turne,” siger Katrine. “Men det behøver ikke at være det dyreste grej på markedet. Du skal bare sørge for at have pålideligt udstyr, som du er tryg ved at bruge. Og glem ikke at pakke ekstra strenge, rør og trommestikker – man ved aldrig, hvornår man får brug for dem.” Også sørg for at have nøgleskabe til at gemme dine ting så de ikke bliver nuppet mens i kigger væk! Så der har du det – nogle tips fra erfarne turnerende musikere om, hvordan man overlever og trives på landevejen. Hvis du overvejer at tage på turné, skal du huske at være tålmodig, passe på dit fysiske helbred. Og vigtigst af alt, hav det sjovt!