Hvorfor vinyl plader er ved at vende tilbage?
Vinylplade

Tidligere blev vinyl set som et medie for musikentusiaster og audiofile. Det blev anset for at være af højere kvalitet end andre former for musikafspilning, og det var det foretrukne valg for dem, der gik op i lydkvalitet.

Men i en tid med digital musikstreaming har vinyl fået et nyt liv. Selv om lydkvaliteten stadig er et vigtigt salgsargument, vælger mange mennesker nu at lytte til vinyl, fordi det er en mere håndgribelig måde at komme i kontakt med musikken på.

Udbredelsen af nethandel har også vendt op og ned på markedet. Vinylplader i alle afskygninger kan finde med få kliks foran computeren, hvis du ikke insisterer på at se og mærke pladen før du køber. Læs meget mere om handel på nethandel.dk.

Der er et par grunde til, at vinyl har fået et comeback i de seneste år. For det første er lydkvaliteten på vinyl markant bedre end på digitale streamingtjenester som Spotify og Apple Music. Det skyldes, at vinylplader er analoge, hvilket betyder, at de fanger lyden af musikken i dens naturlige form.

Digitale musiktjenester bruger komprimering for at gøre filerne mindre, hvilket kan forringe lydkvaliteten. Vinylplader lider ikke af dette problem, så de giver en meget renere lytteoplevelse.

Sådan begynder du at samle på vinylplader

Vinylplader er ved at få et comeback. Selv om de har eksisteret siden slutningen af 1800-tallet, har vinylplader oplevet en genopblomstring i popularitet i de seneste år. Det kan skyldes, at mange mennesker føler, at vinyl lyder bedre end andre formater, f.eks. cd’er eller digitale downloads. Eller det kan skyldes, at folk sætter pris på vinylpladernes fysiske karakter og de kunstværker, der ofte følger med dem.

Hvis du er interesseret i at samle på vinylplader, er der et par ting, du bør vide, før du går i gang. Her er nogle tips til, hvordan du begynder at samle på vinylplader:

Start med at lave din research.

Hvis du er ny i vinylverdenen, er det vigtigt at lave din research, før du begynder at købe plader. Lær om de forskellige formater, f.eks. 7-tommer singler, 10-tommer EP’er og 12-tommer LP’er. Gør dig bekendt med fordelene og ulemperne ved hvert format.

Overvej dit budget.

Vinylplader kan være dyre, så det er vigtigt at fastsætte et budget, før du begynder at købe. Hvis du lige er begyndt, kan du måske fokusere på billigere plader. Når du har opbygget din samling, kan du begynde at kigge efter mere sjældne og dyre stykker.

Find en velrenommeret forhandler.

Når du er klar til at begynde at købe vinylplader, er det vigtigt at finde en velrenommeret forhandler. Der er mange steder at købe plader, men ikke alle sælgere er lige gode sælgere. Lav noget research og find en forhandler, som du kan stole på.

Inspicer pladen, før du køber den.

Før du overdrager dine penge, skal du kigge nærmere på den plade, du har tænkt dig at købe. Sørg for, at der ikke er nogen synlige revner eller ridser. Hvis der er det, kan det være, at pladen ikke spiller korrekt.

Rengør dine plader regelmæssigt.

Vinylplader skal rengøres regelmæssigt for at lyde bedst muligt. Der findes en række forskellige måder at rengøre plader på, så find en metode, der fungerer for dig.

Hvis du følger disse tips, er du på vej til at opbygge en god vinylsamling.

De forskellige typer vinylplader der findes

Der findes et par forskellige typer vinylplader på markedet i dag. Den mest almindelige type er LP-pladen, eller Long Play-pladen. Denne type er ca. 12 tommer i diameter og kan indeholde op til 30 minutters musik på hver side.

Den anden type vinylplade er 45 rpm singlepladen. Denne type er 7 tommer i diameter og kan indeholde op til 5 minutters musik på hver side. 45 rpm singler kaldes normalt bare singler.

Den sidste type vinylplade er 78 rpm-singlen. Denne type er 10 tommer i diameter og kan indeholde op til 3 minutters musik på hver side. 78 rpm singler var den første type vinylplader, der var tilgængelige, men de er ikke så almindelige som de to andre typer.

Vinylplader fremstilles ved at præge et negativt billede af musikken på et stykke plastik. Plastikken er derefter belagt med et lag aluminium, som reflekterer lyden tilbage, når pladen afspilles. Vinylplader kan afspilles på alle typer pladespillere, men de skal dreje med den rigtige hastighed for at lyde normalt. Plader kan også afspilles på bærbare pladespillere, som bliver mere og mere populære i dag.