Hvilken gavlbeklædning skal jeg vælge?
Husgavl

Det er vigtigt, at vælge den rigtige beklædning af gavlen til dit hus. Ikke alene har gavlbeklædningen indflydelse på husets udseende – den har også indflydelse på husets værdi og evne til at holde fugt og kulde ude. Så hvilken gavlbeklædning skal du vælge til dit hus? Det vil vi forsøge at gøre dig lidt klogere på i det følgende.

Hvad er gavlbeklædning?

Gavlbeklædning er, som ordet antyder, det materiale som sidder på gavlen af huset, dvs. på enden af huset. Gavlbeklædningen tjener både et æstetisk formål, men også et praktisk formål, da beklædningen holder fugt ude og beskytter huset mod vind og vejr.

Der findes flere forskellige slags gavlbeklædninger, som alle har fordele og ulemper.

Gavlbeklædning i træ – flot, men kræver vedligehold

Gavlbeklædning i træ er det mest almindelige. Det er som regel en flot løsning, som passer til de fleste ejendomme. Det er samtidig også den billigste løsning, og en løsning, som du selv kan stå for, hvis du har lidt fingersnilde.

Ulempen ved en gavlbeklædning i træ er, at det er en løsning, som kræver en del løbende vedligehold. En gavlbeklædning i træ skal nemlig både olieres og males, for at holde sig pæn og sund.

Du kan vælge at anvende trykimprægneret træ, som har den fordel, at det er modstandsdygtigt overfor råd, skimmel og svamp. En gavlbeklædning i trykimprægneret træ skal kun overfladebehandles ca. hvert 3. år.

Hvis du derimod vælger ubehandlede brædder til din gavlbeklædning, skal brædderne behandles hvert år.

Zink – den nemme løsning

Du kan også vælge en gavlbeklædning i zink. En gavlbeklædning i zink er sjældent lige så flot som en i træ, men til gengæld kræver den stort set intet vedligehold. Derudover er zink utrolig holdbart og har en lang levetid. Det er også modstandsdygtigt overfor både sol, regn og vind.

Fibercement – den nye og moderne løsning

Gavlbeklædning i fibercement er en ny og moderne løsning, som er blevet meget populær. Løsningen er ekstrem holdbar og ligner til forveksling træ, men kræver ikke samme grad af vedligehold. Løsningen er samtidig modstandsdygtig overfor angreb fra skadedyr, insekter og svamp samt råd og skimmel.